2024
UTViS-hankkeen kirjallisuuskatsaus
UTViS‑hankkeen kirjallisuuskatsaus kokoaa yhteen olemassa olevaa tietoa maahan muuttaneiden ja heidän jälkeläistensä poliittis-yhteiskunnallisesta osallistumisesta Suomessa
Kansainvälinen muuttoliike ja sen seurauksena tapahtuneet muutokset väestössä muodostavat yhden ajankohtaisimmista yhteiskunnallisista kysymyksistä Suomessa.
Vuoden 2022 lopussa Suomen väestöstä 9,1% oli ulkomaalaistaustaisia, eli henkilöitä, joiden vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi oli syntynyt muualla kuin Suomessa.
Oikeusministeriön koordinoima Ulkomaalaistaustaisten ja vieraskielisten suomalaisten yhteiskunnallinen osallistuminen (UTViS) tuottaa täysin uutta tietoa maahan muuttaneiden ja heidän jälkeläisten poliittisesta kiinnittymisestä Suomessa.
— Tämä ryhmä on todella tärkeä suomalaisen demokratian tulevaisuuden kannalta, sanoo itsenäisenä asiantuntijana hankkeeseen osallistuva yhteiskuntatieteiden tohtori Josefina Sipinen.
Sipisen lisäksi hankkeen toteuttajia ovat Cultura‑säätiö, InnolinkResearch Oy ja Åbo Akademi.
— Poliittisen kiinnittymisen tutkiminen on tärkeää siksikin, ettei Suomi ole houkutteleva paikka tänne kaivatuille kansainvälisille osaajillekaan, ellei täällä ole mahdollista tulla yhdenvertaiseksi kansalaiseksi, Sipinen sanoo.
Näitä teemoja käsitellään 15.3.2024 julkaistussa kirjallisuuskatsauksessa, joka toimii paitsi yleisempänä tietolähteenä myös pohjana UTViS ‑hankkeessa tuotettavalle uudelle tiedolle.
Kirjallisuuskatsaus kokoaa yhteen olemassa olevaa tietoa siitä, miten maahan muuttaneet ja heidän jälkeläisensä osallistuvat suomalaiseen yhteiskuntaan ja politiikkaan vaaleissa, vaalien välillä ja osana kansalaisyhteiskuntaa.
Keskiössä on myös julkinen sektori ja se, miten tutkittavien ryhmien yhteiskunnallista osallistumista ja osallisuutta on pyritty tukemaan julkishallinnossa.
Tutkimushanke toteutetaan osana Valtioneuvoston selvitys‑ ja tutkimustoimintaa (VN TEAS), jolla tuotetaan tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toimintakäytäntöjen tueksi.
Vastuuministeriö oikeusministeriön lisäksi hankkeen ohjausryhmään kuuluu edustus sisäministeriöstä, sosiaali‑ ja terveysministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä valtiovarainministeriöstä.