2024
UTViS -hanke
Ulkomaalaistaustaisten ja vieraskielisten suomalaisten yhteiskunnallinen osallistuminen (UTViS) -hanke
UTViS‑hanke toteutetaan osana Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaa (VN TEAS), jolla tuotetaan tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toimintakäytäntöjen tueksi.
Hankkeen vastuuministeriö on oikeusministeriö, minkä lisäksi hankkeen ohjausryhmään kuuluu edustus sisäministeriöstä, sosiaali‑ ja terveysministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä valtiovarainministeriöstä.
Hankkeen toteutuksesta vastaavat Innolink, Cultura‑säätiö, Åbo Akademi sekä itsenäisenä asiantuntijana hankkeeseen osallistuva yhteiskuntatieteiden tohtori Josefina Sipinen.
Tavoite
1
Lisätä ymmärrystä maahanmuuttaneiden ja ensimmäisen polven suomalaisten osallisuuteen vaikuttavista tekijöistä.
2
Tuottaa tietoa toimivista keinoista osallisuuden lisäämiseksi julkisen sektorin organisaatioille.
3
Luoda ajantasainen kokonaiskuva vieraskielisen ja ulkomaalaistaustaisen väestön yhteiskunnallisesta osallistumisesta, yhteiskunnallisesta osallisuudesta ja millaisina yhteiskunnalliset osallistumismahdollisuudet Suomessa koetaan.
4
Koota olemassa olevaa ja tuottaa uutta tietoa siitä, miten yhteiskunnallisen ja poliittisen osallistumisen ja osallisuuden kannalta keskeinen kansalaispätevyyden tunne kehittyy Suomeen muuttaneiden ja heidän jälkeläistensä keskuudessa, ja millä tavoin nämä ryhmät osallistuvat tai haluaisivat osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.
Tutkia monipuolisesti vieraskielisen ja ulkomaalaistaustaisen väestön yhteiskunnallista osallistumista sekä heidän kokeumuksiaan osallistumisen madhollisuuksista ja täten lisätä tietoa ja ymmärrystä siitä, mitkä tekijät vaikuttavat maahanmuuttaneiden ja ensimmäisen polven suomalaisten osallisuuteen yhteiskunnassa.
Kuvaus
Työpaketissa tutkimuksellisten vaiheiden tuloksia tuodaan lähemmäs käytäntöä palvelumuotoilun keinoin. Jotta hankkeessa tuotettu tieto ei jää pelkästään tutkimuksellisiksi havainnoiksi, hankkeeseen kuuluu myös osallistava osio.
Osallisuuskokeilut toteutetaan vuoden 2024 aikana yhteistyössä kolmen kaupungin kanssa. Kohdekaupungeiksi ovat alustavasti ehdolla Vantaa, Turku ja Lappeenranta, sillä nämä edustavat kooltaan ja maahanmuuttaneiden väestöltään toisistaan poikkeavia kohteita. Osallisuuskokeilujen teemoina ovat erikielisten asukkaiden näkyvyys, osallisuus ja vaikuttaminen kunnassa ja menetelmät suunnitellaan soveltuviksi kunkin kaupungin osallisuustoimintaan, jotta ne olisivat kaupunkien käytössä vastaisuudessakin.
Materiaalit
Blogi
Vieraskielisten asukkaiden osallistaminen kunnissa: haasteita ja ratkaisuja
Eilina Gusatinsky
Maahanmuuttaneiden yhteiskunnallinen osallistuminen Suomessa – kolme julkishallinnon keskeistä haastetta
Laura Koskimies, Ilkka Tiensuu
Ovatko maahanmuuttaneiden jälkeläiset poliittisesti aktiivisempia kuin nuoret keskimäärin?
Josefina Sipinen
Etnisiin vähemmistöihin samaistuvat suomalaiset haluavat osallistua päätöksentekoon, mutta syrjintäkokemukset tekevät kyyniseksi politiikkaa kohtaan
Juho‑Matti Paavola, Josefina Sipinen
Syrjintä rapauttaa yhteiskuntamme perustaa ja haastaa Suomen poliittista järjestelmää
Juho‑Matti Paavola, Josefina Sipinen